فهرست مطالب

نشریه اندیشه های نوین تربیتی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عطیه اخوت، صغری ابراهیمی قوام، فرخنده مفیدی صفحات 9-28
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش امکان اندیشی(PT) بر خلاقیت و مولفه های انعطاف پذیری و اصالت تفکر (2 مولفه خلاقیت)دانش آموزان دختر سال سوم ابتدایی اجرا شد. روش نیمه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری، تمامی دانش آموزان دختر پایه سوم ابتدایی را در بر داشت. نمونه پژوهش شامل 50 دانش آموز(20 نفر در گروه آزمایش و 30 نفر در گروه کنترل)بود که به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. برای ارزیابی خلاقیت دانش آموزان، از فرم های A و B آزمون تصویری خلاقیت تورنس به عنوان پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 11 جلسه، طی 5 هفته، در جلسات آموزش امکان اندیشی شرکت داشتند و به منظور تحلیل داده ها، روش آماری کوواریانس به کار برده شد. یافته ها حاکی از آن بود که در سطح 05/0 P< تفاوت معناداری بین گروه آزمایش و کنترل در پس آزمون در مولفه های خلاقیت و انعطاف پذیری دیده نمی شد، اما رابطه آموزش امکان اندیشی و مولفه اصالت در سطح 05/0 P< معنادار بود. با توجه به یافته های پژوهش می توان اظهار داشت علاوه بر آموزش امکان اندیشی، متغیرهای دیگری نیز بر خلاقیت تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: امکان اندیشی، خلاقیت، خلاقیت خرد، سیالی، انعطاف پذیری
  • موسی پیری، لیلا قبادی صفحات 30-53
    هدف پژوهش حاضر بررسی و تعیین رابطه یادگیری فعال با باورهای انگیزشی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه بود. نمونه ای با حجم379 نفر ازهردو جنس پسر و دختر پایه دوم و سوم دوره متوسطه رشته علوم تجربی به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده های پژوهش با اجرای پرسشنامه های کاربست یادگیری فعال و باورهای انگیزشی پرسشنامه MSLQ پنتریچ و دی گروت(1990) به دست آمد. پایایی هر دو پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ احراز شد و برای روایی سازه در پرسشنامه کاربست یادگیری فعال از تحلیل عاملی اکتشافی و برای پرسشنامه راهبردهای انگیزشی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش های همبستگی و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام انجام شد. یافته ها نشان داد که رابطه کاربست یادگیری فعال و عملکرد تحصیلی و هم چنین رابطه کاربست یادگیری فعال با خودکارآمدی و ارزش گذاری درونی معنادار است. نتایج رگرسیون چندگانه به روش گام به گام نشان داد که از بین مولفه های کاربست یادگیری فعال و باورهای انگیزشی تنها متغیرهای خودکارآمدی، فعالیت، تسهیل کنندگی و اضطراب امتحان به طور معنادار و مثبتی عملکرد تحصیلی را پیش بینی می کنند که از بین این متغیرها، خودکارآمدی قوی ترین پیش بین برای عملکرد تحصیلی بود
    کلیدواژگان: یادگیری فعال، باورهای انگیزشی، عملکرد تحصیلی
  • سکینه جعفریان، بهمن سعیدی پور صفحات 54-74
    هدف از این پژوهش بررسی نیمرخ سواد اطلاعاتی، تفکر انتقادی و عزت نفس تحصیلی دانشجویان تحصیلات تکمیلی از لحاظ پیشرفت تحصیلی بود. برای این منظور 260 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های سنجش سواد اطلاعاتی آیزنبرگ و برکویتز، تفکر انتقادی کالیفرنیا و عزت نفس تحصیلی کوپر اسمیت جمع آوری شد و با استفاده از روش های آماری تحلیل خوشه ای، t-Testt گروه های مستقل و روش همبستگی تجزیه و تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان داد که بین متغیرهای سواد اطلاعاتی، عزت نفس تحصیلی و پیشرفت تحصیلی همبستگی معناداری وجود دارد، ولی بین سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی رابطه معناداری وجود ندارد؛ همچنین نیمرخ دانشجویان از لحاظ متغیرهای مورد بررسی در دو خوشه سواد اطلاعاتی و تفکر انتقادی مشخص شد و بین دو خوشه مذکور تفاوت معناداری پیدا نشد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، تفکر انتقادی، عزت نفس تحصیلی، پیشرفت تحصیلی، نیمرخ دانشجویان
  • سیده معصومه سیدی اندی، شاهرخ مکوند حسینی، فرحناز کیان ارثی صفحات 76-93
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شن بازی درمانی در کاهش اختلالات اضطرابی دختران دبستانی شهرستان بابل انجام شد. در چهارچوب روشی آزمایشی و در قالب یک طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 40 دختر7 - 10 ساله که در پرسشنامه اضطراب اسپنز نمره یک انحراف معیار بالاتر از میانگین کسب کرده بودند، به عنوان نمونه داوطلب انتخاب شده و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند؛ سپس گروه آزمایش 10 جلسه تحت تاثیر متغیر مستقل شن بازی درمانی قرار گرفت و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. پس از پایان مداخله هر دو گروه آزمون شدند تا تاثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته «اختلالات اضطرابی» مشخص شود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتیجه پژوهش نشان داد که شن بازی درمانی بر کاهش اختلالات اضطرابی تاثیر معنا داری دارد و همچنین باعث کاهش علائم هراس و ترس از فضای باز، اضطراب جدایی، ترس از آسیب فیزیکی، ترس اجتماعی، وسواس فکری و عملی و اضطراب عمومی می شود. احتمالا کار با سینی شن به کودک این فرصت را می دهد تا در محیطی امن ترس های خود را جستجو و کشف کند و با بازآفرینی رویدادها به ترس های خود عینیت بخشد، نسبت به آن ها به شناخت و بینش برسد و برای حل مسائل مختلف راه حل پیدا کند.
    کلیدواژگان: اختلالات اضطرابی، شن بازی درمانی، کودکان دبستانی
  • سیده نسیبه محتشمی، آزاده فرقدانی، کامران گنجی صفحات 95-115
    هدف از اجرای این پژوهش، بررسی اثرات اصلی و تعاملی سبک های دفاعی و ذهن آگاهی بر پیشرفت تحصیلی و تعیین نوع مکانیزم دفاعی مرتبط با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان دانشگاه آزاد ساوه بود. در این پژوهش، از روش علی مقایسه ای و از پرسشنامه های سبک های دفاعی، ذهن آگاهی و پایگاه اقتصادی اجتماعی استفاده شد. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند، پرسشنامه ها در میان60 دانشجو اجرا شد. برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل واریانس عاملی و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. بر طبق یافته های پژوهش1- اثر اصلی سبک های دفاعی دانشجویان بر پیشرفت تحصیلی آن ها معنادار است و پیشرفت تحصیلی دانشجویان دارای سبک دفاعی رشد یافته به طور معنا داری بالاتر از دانشجویانی است که سبک های دفاعی آن ها رشد نایافته و روان آزرده است؛ 2- اثر اصلی ذهن آگاهی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان معنادار است به طوری که پیشرفت تحصیلی دانشجویان دارای ذهن آگاهی بالا، به طور معنا داری بالاتر از دانشجویانی است که ذهن آگاهی پایینی دارند؛ 3- تاثیر سبک های دفاعی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان، تابع اثر ذهن آگاهی آن ها نیست؛4- F به دست آمده در مکانیزم های دفاعی فرافکنی، انکار ، خیال پردازی(سبک دفاعی رشدنایافته)، نوع دوستی کاذب و ابطال (سبک دفاعی روان آزرده) و طنز (سبک دفاعی رشدیافته)معنا دار است. بنابر این، عوامل روان شناختی هم می تواند به اندازه عوامل شناختی در پیشرفت تحصیلی دانشجویان موثر باشد
    کلیدواژگان: سبک های دفاعی، ذهن آگاهی، پیشرفت تحصیلی
  • شیرکوه محمدی، محسن نظرزاده زارع، آیدا زرانی نژاد شیرازی، حبیبه عباسی صفحات 116-141
    هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل استفاده نکردن از پژوهش کیفی در دوره تحصیلات تکمیلی مربوط به حوزه علوم انسانی در دانشگاه کردستان بود. به منظور نیل به این هدف، از رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی استفاده شد. جامعه پژوهش تمامی اساتید و محققان حوزه علوم انسانی در دانشگاه کردستان بود که بر اساس اشباع نظری داده ها، تعداد 11 نفر از آن ها به صورت رو در رو مطالعه شدند. برای گردآوری داده ها از روش مصاحبه نیمه سازمان یافته و برای تحلیل آن ها روش تحلیل محتوای استقرایی استفاده شد. یافته ها نشان داد، داشتن معنایی نامناسب از علم، ناآشنایی کافی از پژوهش کیفی و تردید و اعتماد سازی در محققان و اساتید این حوزه (دلایل برون زا) و پیچیده بودن ماهیت طرح پژوهش کیفی، سخت بودن گردآوری و تحلیل داده ها و مبهم بودن روش های سنجش اعتبار آن (دلایل درون زا)، دلایلی هستند که به چنین مشکلی دامن زده اند.
    کلیدواژگان: پژوهش کیفی، آسیب شناسی علوم انسانی، چالش های پژوهش کیفی، پژوهش در نظام آموزش عالی
  • نجمه نقوی، همایون آذری، مهدی لسانی صفحات 142-165
    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه بین عزت نفس مدیران و اثر بخشی مدارس متوسطه دخترانه شهرستان کرمان انجام شد. در این زمینه سوال اساسی این پژوهش آن بود که آیا بین عزت نفس مدیران و اثر بخشی مدارس متوسطه دخترانه رابطه وجود دارد؟ جامعه آماری کلیه مدیران و معاونان مدارس با تعداد 150نفر بودند که در 75 مدرسه دبیرستان دولتی و غیر دولتی دخترانه اشتغال داشتند. بنابراین، برای گروه مدیران از روش سرشماری به جای نمونه گیری استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه عزت نفس آیزنگ حاوی 30 سوال و پرسشنامه سنجش اثربخشی مدارس حاوی 23سوال به منظور توصیف اثربخشی مدارس استفاده شده است. روش پژوهش در این بررسی توصیفی و از نوع همبستگی بود و برای تحلیل داده ها از ضریب همبستگی اسپیرمن و تاوbکندال وخی دو پیرسون، همچنین برای نشان دادن نتایج از نمودارهای پراکنش و میله ای استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که بین عزت نفس مدیران و اثربخشی مدارس متوسطه دخترانه رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاصله از بررسی رابطه بین ویژگی های دموگرافیک (سن سابقه مدیریت و مدرک تحصیلی) و عزت نفس مدیران مدارس دخترانه نشان می دهد که بین سن و مدرک تحصیلی با عزت نفس رابطه وجود ندارد، اما بین عزت نفس و سابقه مدیریت رابطه وجود دارد. همچنین بین سن و سابقه مدیریت با اثربخشی رابطه وجود دارد، ولی بین مدرک تحصیلی و اثربخشی رابطه وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عزت نفس، اثربخشی، مدیران
|
  • Atieh Okhovat, Soghra Ebrahimiqavam, Farkhondeh Mofidi Pages 9-28
    Possibility thinking is a requisite for creative thinking and considered the heart of creativity in education. This study aimed at investigating the effect of possibility thinking training on creativity and its components (flexibility and originality) on elementary girl students in Shahroud. The research was conducted in the form of a pretest-posttest experimental study with control group. To measure the dependent variable، namely، creativity، Torrance Tests of creative thinking (A & B forms) were administered as pretest and posttest. The participants of the study were 50 third grade elementary girl students (30 students were assigned to experimental group and 20 students to control group) who were randomly selected. The results of the study revealed that there was no significant difference (p<0/05) between the mean scores of control and experimental groups in creativity and flexibility posttests. However، significant difference was found between the mean scores in posttest of originality in control and experimental groups. It was، therefore، concluded that variables other than possibility thinking training may have effects on the creativity of students.
    Keywords: Possibility thinking_Creativity_Little c creativity_Originality_Flexibility
  • Moosa Piri, Laila Ghobgdi Pages 30-53
    The aim of this study was to investigate the relationship between active learning and motivational beliefs and educational performance among high school students. To this end، 379 high school students (male and female) were selected through multistage cluster sampling. Active learning questionnaire and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ) of Pintrich and De Groot were used to collect the data. The reliability of both questionnaires was identified using Cronbach Alpha coefficient. Exploratory factor analysis was run to check the validity of active learning questionnaire and confirmatory factor analysis was used for validating the MSLQ. The analysis of data was conducted using correlation and multiple regression methods. The results indicated that there was a significant relationship between the implementation of active learning and educational performance. Significant relationship was also found between implementing active learning with self-efficacy and internal evaluation. The results of multiple regression analysis revealed that only self-efficacy variables، activity، facility، and test stress among all other factors of active learning and motivational beliefs can predict the educational performance of the students positively and significantly. Among these variables، self- efficacy was the strongest predictor of the students'' educational performance.
    Keywords: Active learning, Motivation beliefs, Educational performance
  • Sakineh Jafarian, Bahman Saeidipour Pages 54-74
    This study aimed at investigating the profiles of information literacy, critical thinking and academic self-esteem among postgraduate students regarding their academic achievement. The sample of the study included 260 postgraduate students in Shahid Madani University of Azarbaijan who were selected through random sampling. The data was collected using information literacy assessment tool by Eisenberg and Berkowitz, California test of critical thinking, and Cooper Smith self-esteem inventory. The data was then analyzed using cluster analysis, independent sample t-test and correlation method. The results indicated that there was a significant relationship among information literacy, academic self-esteem and academic achievement, however, no significant relationship was found between information literacy and critical thinking. Furthermore, the students'' profiles were identified in two clusters and no significant difference was found between the two clusters.
    Keywords: Information literacy, Critical thinking, Academic self, esteem, Academic achievement, Student's profiles
  • Seyyedeh Masoumeh Seyyedi Andi, Shahrokh Makvand Hosseyni, Farahnaz Kiyanersi Pages 76-93
    This study aimed at investigating the effect of sandplay therapy in reducing anxiety in elementary school children. The study was conducted in the form of an experimental pretest-posttest design with control group. The sample consisted of 40 elementary school girl students whose scores were one standard deviation above the mean on Spense anxiety questionnaire، and voluntarily participated in this experimental research. Participants were randomly selected and assigned to the experimental and control groups. The experimental group underwent 10 sessions of sandplay therapy as the independent factor، and the control group received no treatment. Upon the completion of the treatment both groups were tested to determine the effect of the independent factor on the dependent factor which was anxiety disorder. The data was analyzed using Multivariate Analysis of Variance (MANCOVA). The Result revealed a significant relationship between sandplay therapy and reduction in anxiety. Sandplay therapy has some effects on reducing anxiety in children and also reducing the symptom of panic-agrophobia، separation anxiety، physical injury fears، social phobia، obsessive-compulsive factor and generalized anxiety. Working with a sand tray will probably give the children the opportunity to discover their phobias in a safe environment and make them real through the reproduction of the incidents، gain more knowledge about their problems، and find some solutions to different problems.
    Keywords: Sandplay therapy, Anxiety disorder, Elementary school children
  • Nasibe Mohtashami, Azadeh Farghadani, Kamran Ganji Pages 95-115
    The present study aimed at investigating the main and interactional effects of defensive styles and mindfulness on the educational achievement of students of Islamic Azad University in Saveh. In this comparative study، the three questionnaires of defensive style، mindfulness and socioeconomic base were used to collect the data. The questionnaires were administered among the students and 60 students were ultimately selected through purposeful sampling method for analyzing the data. Factor analysis and univariate analysis of variance were used and the following findings were indicated: 1) there is a significant main effect of students’ defensive style on their educational progress and those with mature defensive styles are significantly higher than the students with immature، neurotistic defensive styles، 2) there is a significant main effect of mindfulness on the educational progress of students and students with higher mindfulness have a considerably higher educational progress than those with lower levels of mindfulness، 3) the effect of defensive style on the students’ educational progress is not influenced by their mindfulness، 4) projection defensive mechanisms، denial، fantasy (immature defensive style)، false philanthropy and annulment (neurotistic defensive style) and humor (mature defensive style) were statistically significant. It can be concluded that psychological factors can be as effective as cognitive factors in the educational progress of students.
    Keywords: Defensive styles, Mindfulness, Educational achievement
  • Shirkooh Mohammadi, Mohsen Nazarzadeh Zare, Ayda Zarani Nezhad Shirazi, Habibeh Abbasi Pages 116-141
    The aim of the present study was to investigate the reasons for unpopularity of qualitative research in the field of humanities at Kurdistan University. To this purpose، qualitative approach and phenomenology research method were used. The research population included all the researchers and faculty members of the faculty of humanities at Kurdistan University out of which 11 members were selected based on theoretical saturation. Semi-structured interviews were conducted and the data was content analyzed. The results revealed that having inappropriate conceptualization of science، lack of sufficient knowledge about qualitative research، lack of trust between researchers (external factors)، complexity of qualitative research design، difficulty of data collection and analysis and ambiguity of validating the results (internal factors) were the factors which led to the unpopularity of this research method among researchers
    Keywords: Human science, Qualitative research, Higher education research challenges
  • Najmeh Naghavi, Homayoon Azari, Mehdi Lesani Pages 142-165
    This study aimed at investigating the relationship between the school principals'' self-esteem and the effectiveness of girls'' high schools in Kerman. The population of the study included all the principals and assistants of high schools (150 managers) who directed 75 governmental and non-governmental high schools. The sample of the study was selected through enumeration. To collect the data، Aizeng self-confidence questionnaire including 30 items and schools'' effectiveness questionnaire containing 23 items were administered. Descriptive and correlation methods were used and bar charts and scatter plots were examined to analyze the data. The results indicated that there was no significant relationship between the principals'' demographic features (age، and academic degree) and their self-esteem. Also، no relationship was found between the principals'' academic degree and the effectiveness of schools. However، there was a significant relationship between self-esteem، and management experience، and age and experience and effectiveness of schools.
    Keywords: Self, esteem, Effectiveness, Principals